Sarma Tütün Özellikleri

by haberuludag

Sarma Tütün Özellikleri

Piyasada ithal ve yerli olmak üzer çok farklı tütün çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde Marmara Bölgesi, Ege bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tütün yetiştirilmektedir. Doğu ve güneydoğu bölgesi tütünleri kalite ve çeşitlilik olarak çok daha fazla tercih edilmektedir.

Sarma tütünü, farklı kıyım çeşitliliğine ve farklı içim sertliğine sahiptir. Bunların haricinde sarmalık tütünün özellikleri şu şekildedir.

Renk;

Sarmalık tütün genellikle koyu sarı renkte olmaktadır. Ancak farklı tonlarda da bulunabilmektedir. Rengin çok açık olması ya da çok sarı olması, tütünde kükürt kullanıldığının belirtisidir. Tütün lifleri arasında yeşil liflerin olması ise tütünün o sene ürünü olduğunu göstermektedir.

Şekil;

Sarmalık tütün kaba olmalıdır. Sertleşmiş ya da taşlaşmış olmamalıdır.

Toz oranı;

Tütün toz oranı yüksek olmamalıdır. İçim tadını kötüleştirecektir. Tütünün nem oranının iyi ayarlanması tozlaşmanın önüne geçecektir.

Damar oranı;

Tütün çok damarlı olmamalıdır. Yaprak ince olmaktadır. Damar ise geniş ve odunsu bir görünüme sahiptir. Tütünün fazla damarlı olmasının sebebi ürün yetiştirilirken fazla sulanmasıdır.

Tütünlerde Kaç Çeşit Kıyım Vardır?

Üç çeşit kıyım vardır;

İnce kıyım; toz oranı diğerlerine göre daha çoktur.

Orta kıyım; tütün ince kıyıma göre daha kabadır. Bu yüzden tütün içime hazırlandığında arada hava alacak alanlar daha çok kalmaktadır. Bu sayede de içim daha hafif ve güzel olacaktır.

Kalın kıyım; tütünün yanması zordur. Bu kıyımda tütün daha serttir. Sarma filtresi olmadan içimi zordur.

Koku; Sarmalık tütün bal gibi kokmaktadır. Tütünün en önemli özellikleri arasında kokusu gelmektedir.

Nem; Çok nemli ya da çok kuru değildir. Tütün çok nemli olursa çabuk bozulur, çok kuru olur ise de sarılmaz hale gelir çabuk tozlaşır.

Zengin içeriğe sahip ve farklı çeşitlerdeki tütünleri ve diğer ürünleri firmamızdan tütün satın al konuşunsa hizmet alabilirsiniz.

 

Related Posts

Leave a Comment